عربستان: امیدواریم وارد جنگ مستقیم با ایران نشویم/ موشک پرتاب شده به سمت ریاض ساخت ایران بود/ این موشک به واسطه کارشناسانی از سپاه و حزبالله به یمن قاچاق شد
عربستان: امیدواریم وارد جنگ مستقیم با ایران نشویم/ موشک پرتاب شده به سمت ریاض ساخت ایران بود/ این موشک به واسطه کارشناسانی از سپاه و حزبالله به یمن قاچاق شد
ما خواهان تحریمهای جدید علیه ایران هستیم.
وزیر خارجه عربستان سعودی ضمن متهم کردن ایران به دست داشتن در حمله موشکی به ریاض مدعی شد که امیدواریم وارد جنگ مستقیم با ایران نشویم.
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی در گفتوگو با شبکه سی ان بی سی در رابطه با موشکی که انصارالله یمن به سمت فرودگاه ملک خالد در ریاض پرتاب کردهاند، مدعی شد: موشک ساخت ایران بود و شبیه به موشکی بود که در 22 جولای به سمت شهر ینبع پرتاب شد. موشک به واسطه کارشناسانی از سپاه و حزبالله به یمن قاچاق شد و این کارشناسان بودند که هماهنگیهای لازم برای حمله به عربستان را انجام دادند و این امر میتواند به معنای اعلام جنگ باشد.
به گزارش الجزیره، وی در ادامه با اشاره به اینکه «امیدواریم وارد جنگ مستقیم با ایران نشویم»، گفت که «عربستان سعودی از برخی بندهای توافق هستهای ایران ناراضی است و ما خواهان تحریمهای جدید علیه ایران هستیم» و در اینباره مدعی شد: زیرا ایران از تروریسم حمایت میکند.
همچنین نماینده عربستان در سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت مدعی دست داشتن ایران در حمله موشکی انصارالله یمن به عربستان سعودی شد.
در این نامه ضمن اشاره به این ادعا که «قاچاق سلاح ایران به حوثیها ادامه دارد»، ادامه داده شده است که «ایران در ساخت موشکی که به فرودگاه ملکت خالد پرتاب شد دست داشته است و این بعد از بررسی و تحقیق در مورد بقایای موشک تایید شد.»
به گزارش ایسنا، این ادعاها در حالی مطرح میشود که امیر حاتمی وزیر دفاع کشورمان در این زمینه گفته است: دشمن از هر فرصتی برای اتهام زنی علیه ایران استفاده میکند و قطعا ما این مساله را رد میکنیم. بنا نیست هر اتفاقی در منطقه رخ میدهد، ایران را متهم میکنند البته این موارد از دشمن بعید نیست.
همچنین سردار جعفری فرمانده سپاه پاسداران در واکنش به این ادعاها تاکید کرده است: ما امکان انتقال موشک به آنجا (یمن) را نداریم و موشکها برای خودشان است.
دفاع تیم ملی، کُند، پراشتباه و بی نظم
دفاع تیم ملی، کُند، پراشتباه و بی نظم
روزبه چشمی سرعت لازم برای بازی کردن در پست دفاع وسط را ندارد ودر دیدار مقابل پاناما اشتباهات زیادی داشت. او که در پست هافبک دفاعی بازیکن بسیار قابلی است در دفاع میانی تیم ملی موفق نبود.
کی روش هنوز موفق نشده جایگزینی برای سیدجلال حسینی و پژمان منتظری پیدا کند و در دیدار مقابل پاناما هم ناموفق بود.
دفاع تیم ملی در دیدار مقابل پاناما در معدود حملات تیم حریف بسیار پراشتباه عمل کرد. اشتباهاتی که از دقیقه اول شروع شد و روزبه چشمی نقشی مهم در آن داشت تا به تقدیم پنالنی به پاناما هم رسید. اشتباهاتی که در نیمه دوم هم ادامه داشت.
این اتفاق حتما به کی روش ثابت کرده که همچنان باید به دنبال جایگزینی برای لیدرهای خط دفاعی اش باشد.
سرمربی پرتغالی تیم ملی مدت هاست به دنبال جایگزینی برای زوج جلال حسینی و پژمان منتظری می گردد. زوج کم اشتباهی که البته پا به سن گذاشته اند و شاید نمی توانند نقطه اتکای خوبی برای 90 دقیقه جام جهانی باشند.
کی روش در جام ملت های آسیا پورعلی گنجی را به خوبی پیدا کرد و پس از آن بازیکنان زیادی را برای این پست امتحان کرد.او از جا به جایی بازیکنانخط میانی به خط دفاع ابایی نداشت و اما موفق نبود.
او در این مدت از پورغاز کنعانی زادگان و ... برای تیم ملی دعوت کرده و در چند بازی از محمد انصاری استفاده کرده است.استفاده از محمد انصاری نشان می دهد که او نزدیک ترین بازیکن به تیم ملی است اما به هرحال کی روش او را خط زد و نام چشمی را در فهرست نوشت.
اما روزبه چشمی سرعت لازم برای بازی کردن در پست دفاع وسط را ندارد ودر دیدار مقابل پاناما اشتباهات زیادی داشت. او که در پست هافبک دفاعی بازیکن بسیار قابلی است در دفاع میانی تیم ملی موفق نبود.
البته باید صبر کرد و دید که کی روش چند بار دیگر به چشمی فرصت می دهد اما به نظرمی رسد که او هم گزینه خوبی برای جایگزینی زوج دفاعی ایران نباشد.
پیش بینی اصلی در مورد خط دفاعی ایران این است که پورعلی گنجی فیکس بازی می کند و کی روش یکی از زوج جلال حسینی و منتظری را کنارش بازی خواهد داد هرچند که شاید همچنان به دنبال جانشینی برایشان بگردد
پیاده رَوی اربعین و اثر آن بر توسعه گردشگری مذهبی
پیاده رَوی اربعین و اثر آن بر توسعه گردشگری مذهبی
در این راه پیمایی زایران مسیر نجف به کربلا به طول 80 کیلومتر را با پای پیاده و در مدت سه روز طی می کنند. یا انجام سنن دینی و تعمیق روحیه همکاری و توسعه روابط انسانی...
منوچهر جهانیان
رییس دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم وفرهنگ
ادیان از سپیده دم تاریخ تاکنون به مثابه جهانبینی آسمانی و روحانی و در پیوند با مفاهیمی چون بدایت و غایت حیات انسان و چگونگی و فرجام هستی پاسخهایی ارائه كرده اند.
دین و مذهب از گذشته تاکنون همواره آمیخته و همسو و هماهنگ با تمدن و فرهنگ و توسعه جوامع از سویی و در ارتباط با مقوله گردشگری از سویی دیگر بوده است. منابع و مستندات موجود، قدیمیترین سفرها را گردشگری دینی نامیدهاند که در راستای اعتقادات جاری ادوار مختلف تاریخی و تمسک به یک دین و مذهب شکل گرفته است.
در زمانهای قدیم و در شرایطی که بشر از سیستم حملونقل پیشرفته برخوردار نبوده و به راحتی نمیتوانسته از نقطهای به نقطه دیگر جهان سفر کند، سفرهای دینی در میان مردم رواج داشته و ایمان دینی و جستجوی معنا نقطه آغاز پیمودن سفرهای دشوار و سخت در آن دوران محسوب میشود.
در دین مبین و نورانی اسلام نیز همچون دیگر ادیان، سفرهای مذهبی و زیارت امامان معصومین علیهمالسلام رواج داشته و مسلمانان در مناسبتهای گوناگون به اماکن مقدسه سفر میکنند.
«اربعین» که مصادف است با چهلمین روز شهادت امام حسین(ع) وشهدای مظلوم كربلا از جمله رویدادهای مذهبی ویژه در دین اسلام و بهویژه شیعه است که نه تنها به عنوان تنها مراسم چهلم امام معصوم و حضرت سیدالشهدا علیهالسلام برگزار میشود، بلکه به عنوان نشان و نماد ایمان و باور دینی در دین اسلام از قول امام معصوم علیهالسلام بیان گردیده است.
در این راهپیمایی زائران حسینی مسیرِ نجف به کربلا به طول ۸۰ کیلومتر را پیاده، در مدت سه روز در یک راهپیمایی آمیخته با بهجاآوردن سنت دینی، تعمیق روحیه همکاری و همیاری، توسعه روابط دینی و انسانی طی میکنند و آمارها حکایت از این دارند که در سالهای اخیر و با فراهم شدن شرایط نزدیك به ٢٠میلیون نفر در این ابررویداد مذهبی و گردشگری شرکت میکنند که همین موضوع میتواند موضوع پژوهش و رسالههای دانشجویی در حوزههای مختلف علوم انسانی و بهویژه رشتههای گردشگری باشد.
همانگونه که بیان شد گردشگری دینی از جمله مهمترین گونههای گردشگری در جهان است که انگیزه اصلی آن به جهت باورها و اعتقادات دینی همواره توسعهدهنده گردشگر در جهان بوده و سبک و سیاق آن با سایر گونههای گردشگری متفاوت است. به طوریکه در سالهای اخیر افراد با گرایشهای مختلف نیز به اینگونه گردشگری علاقهمند شدهاند.
با توجه به طیف انگیزههای گوناگونی که در سفر به اماکن مقدس وجود دارد، پیادهروی اربعین به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای گردشگری دینی در سالهای اخیر توانسته است در توسعه گردشگری کشور عراق سهم بهسزایی ایفا نماید. چه بسا حضور میلیونها نفر در سرزمین عراق که به عنوان یکی از مناطق ناامن خاورمیانه در جهان مطرح است، خود عنصری است که خواهد توانست ذهنیتهای منفی به وجود آمده را که خود عامل مهمی در مراودات سیاسی و منطقهای به شمار می رود، تقلیل دهد.
باورها و اعتقادات دینی همواره سرچشمه ایجاد فرهنگهای گوناگون در جهان بوده و حتی در دوران کنونی نیز که برخی از آن به دوره رشد مادیگرایی تعبیر میکنند، صنعت گسترده و پیچیده گردشگری در جهان را تحتتأثیر خود قرار داده است.
رویداد پیادهروی اربعین از جمله رویدادهای مهم گردشگری و به مثابه یکی از بزرگترین گردهمایی مسالمتآمیز، هدفمند و معناجویانه جهان است که در راستای باورها و اعتقادات دینی صورت میگیرد و هرساله با حضور میلیونها نفر از تمام نقاط جهان در عراق به وقوع می پیوندد، بهطوریکه میلیونها نفر در چنین رویدادی در مسیرهای منتهی به مضجع شریف ونورانی و ملجأ و مأوای میلیون هاعاشق ،دلداده سید الشهداء، سرزمینی كه عظیمترین حماسه الهی رخ داده و نیز در شهر نجف اشرف ودرجواربارگاه منورامام علی(ع) گرد هم میآیند که در نوع خود کم نظیر و بی سابقه تلقی شده است.
معیارهای بسیاری در جهت توسعه گردشگری بیان میشوند، از جمله میتوان به برگزاری رویداد خاص در صنعت گردشگری اشاره کرد، بهطوریکه امروزه کشورها در جهان از ایجاد رویدادهای مختلف و برگزاری فستیوالها برای جذب گردشگر بهره میگیرند.
رویدادها در سالهای اخیر به عنوان یکی از پردرآمدترین و سودآورترین گونههای گردشگری به شمار میرود. در این زمینه پیادهروی اربعین به عنوان یک رویداد مهم دینی به عنوان یک جریان مردممحور و برآمده از ایمان و اعتقادات دینی آحاد جامعه در حال انجام است و شیعیان منطقه نقش مهمی در برگزاری این رویداد دارند.
از سوی دیگر اعتقاد و باور دینی مردم عراق در نقاط مختلف این کشور در راستای مهماننوازی و استقبال از زائران اربعین حضرت سید الشهدا علیه السلام، خود به یکی از ارکان اصلی توسعه گردشگری دینی کشور عراق در رویداد اربعین تبدیل شده است و این موضوع پذیرش و مشارکت جامعه میزبان از گردشگر است که به عنوان یكی ازمباحث كلیدی درتوسعه گردشگری به شمار میرود.
پیادهروی اربعین و حضور با شکوه جمع کثیری از مسلمانان از سراسر جهان توانسته است مسیر جدیدی را درتوسعه گردشگری دینی به عنوان یک برند گردشگری دینی برای کشور عراق به همراه داشته باشد. به ویژه به دلیل گسترش و رواج حجم کثیری از اطلاعات در انواع رسانهها، در سالهای اخیر افراد غیرمسلمان هم برای حضور در این رویداد دینی حضور پیدا کردهاند.
شواهد حاکی از این مطلب است که گردشگری دینی به دلیل وجود انگیزههای دینی و اعتقادی رواج و گستره بیشتری در مقایسه با سایر گردشگری در جهان دارد. لذا اقدامات و برنامهریزیهایی که در جهت توسعه گردشگری گرفته میشود در بازه بلندمدت بسیار نتیجهبخش خواهند بود.
از این رو میتوان ایجاد تصویر ذهنی از حضور میلیونها نفر در مسیر پیادهروی اربعین و نیز حضور در بارگاه مطهر حضرت اباعبداللهحسینعلیهالسلام را به عنوان کلید موفقیت و دروازه ورود به سایر اقدامات توسعه گردشگری درراستای بهره مندی معنوی وسیردرافاق وانفس برای رسیدن به سعادت وكمال وتعالی انسانی دانست.
جان بولتون: ممکن است ولیعهد سعودی به سرنوشت شاه ایران دچار شود
جان بولتون: ممکن است ولیعهد سعودی به سرنوشت شاه ایران دچار شود
بولتون: قاسم سلیمانی نتیجه کمک های دولت اوباما به ارتش و شیعیان عراقی برای جنگ با داعش را به نفع منافع راهبردی جمهوری اسلامی ایران در منطقه مصادره کرد.
"جان بولتون" سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل و یکی از تندروترین سیاستمداران محافظه کار آمریکا نسبت به سرنوشت اصلاحات سیاسی در پیش گرفته شده از سوی "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی ابراز نگرانی کرد.
بولتون که در نشست هفتگی وب سایت محافظه کار"بریت بارت نیوز" سخن می گفت با اشاره به تلاش های ولیعهد سعودی برای پاکسازی رقبا و تثبیت قدرت سیاسی خود در پادشاهی سعودی گفت هنوز نسبت به نتیجه این اقدامات تردید دارد و مطمئن نیست که ولیعهد سعودی توانسته باشد قدرت خود را درون هیات حاکمه سیاسی تثبیت کرده باشد.
به گفته بولتون: نباید تاریخ را فراموش کرد و سرنوشت شاه ایران را هنگامی که می خواست کشورش را به سرعت مدرنیزه کند، از یاد برد که منجر به سقوط او و ظهور پدیده ای سیاسی همچون "آیت الله خمینی" شد.
بولتون درباره دستگیری عده ای از شاهزاده ها از جمله "ولید بن طلال" و این گمانه که این دستگیری ها در راستای جلوگیری از پمپاژ پول به گروه های تندرو اسلامگرا بوده است، گفت: ممکن است چنین بوده باشد. من همه آنها را نمی شناسم اما ممکن است عده ای از آنها به گروه های تروریستی کمک مالی داشته اند، اما با این کارها ممکن است گروه های وهابی تحریک شده و در مقابل تلاش ها برای کاهش و نابودی قدرت شان، کاری انجام دهند.
این سیاستمدار تندرو آمریکایی همچنین نسبت به عدم هماهنگی در استراتژی خاورمیانه ای آمریکا بین بخش های حاکمیتی این کشور همچون وزارت امور خارجه، وزارت دفاع و شورای امنیت ملی، ابراز نگرانی کرد.
بولتون همچنین نسبت به گسترش نفوذ ایران در پی شکست های پی در پی اخیر داعش در عراق و سوریه ابراز نگرانی کرد و از استراتژی دولت اوباما در تجهیز ارتش و نیروهای شیعه عراق برای مقابله با داعش انتقاد کرد، چون به ادعای او نتیجه این کمک های آمریکا در عمل به وسیله قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به نفع منافع راهبردی جمهوری اسلامی ایران در منطقه، مصادره شد.

سپنتا و مصائب قانون غیرشفاف
سپنتا و مصائب قانون غیرشفاف
همزمان با این اتفاق، یکی از نامزدهای شکست خورده، دست به شکایت میبرد؛ ابتدا به فرمانداری و سپس به استانداری؛ وقتی از پاسخ هیچ کدام از این مراجع قانع نمیشود به سراغ دیوان عدالت اداری میرود...
سید محمد حسین هاشمی همه چیز به یک ابلاغیه بر میگردد؛ به این نظر آیتالله جنتی، در زمان بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا. «با عنایت به اطلاعات واصله از برخی مناطق کشور که اکثریت مردم آنها مسلمان و پیرو مذهب رسمی کشور هستند و افراد غیر مسلمان در این مناطق خود را داوطلب عضویت در شوراهای اسلامی شهر و روستا کردهاند و با توجه به این که تصمیمات شوراها در خصوص مسلمین بدون لزوم رسیدگی آن در شورای نگهبان لازمالاتباع خواهد بود، تبصره ۱ ماده ۲۶ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ نسبت به چنین مناطقی با نص فرمایشات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی علیهالرحمه مغایر است و لذا خلاف موازین شرع شناخته شد.» مستمسکی برای شکایت یکی از بازماندگان شورای شهر یزد برای ارائه نامهای به دیوان عدالت اداری. شکایت از اینکه «سپنتا نیکنام» به عنوان یک زرتشتی به شورای شهر راه یافته و نباید برود. اتفاقی که از 13 شهریور ماه آغاز شد و امروز، نه به طور کامل که موقتی، حل شد. اتفاقی که باعث شد، پرخبرترین چهره انتخابات شورای اسلامی شهر و روستای سال 92، نه از تهران و مشهد و اصفهان و شیراز و تبریز، که از یزد باشد.
گام اول؛ نامهنگاری یک شکست خورده
خیلیها بر این باورند که اگر ماجرای سپنتا نیکنام مانند دوره دوم شورا، در سکوت و بدون هیاهوی خبری اتفاق میافتاد، کار به اینجا نمیکشید؛ به اینجا که حداقل روزی یک خبر از ماجرای عضو زرتشتی شورای شهر یزد در رسانههای داخلی و خارجی منتشر شود؛ در جلسه سران قوا دربارهاش مذاکره شود؛ موضوع نامهنگاری رئیسجمهوری به رهبری پیش کشیده شود؛ تاییدها و تکذیبهای متعدد، به گوش برسد؛ نمایشگاه مطبوعات را درگیر کند؛ در نشست «وظایف متقابل حوزه علمیه و نظام جمهوری اسلامی در پرتو قانون اساسی» سوال بعضی از طلاب باشد و چندین و چند اتفاق دیگر. اما این ماجرایی که حالا خیلیها درگیر آن شدهاند از کجا شروع شد. نیکنام در انتخابات پنجمین دوره شوراهای شهر و روستا، رای حدود 22 هزار یزدی را از آن خود کرد تا به عنوان نفر هفتم راهی این شورا شود.
همزمان با این اتفاق، یکی از نامزدهای شکست خورده، دست به شکایت میبرد؛ ابتدا به فرمانداری و سپس به استانداری؛ وقتی از پاسخ هیچ کدام از این مراجع قانع نمیشود به سراغ دیوان عدالت اداری میرود. آنجا اما با استناد به همان ابلاغیه که در ابتدای این گزارش آمد، سپنتا نیکنام به مرخصی اجباری یا همان تعلیق فرستاده میشود. آغازی برای یک ماجرا که کلافاش پیچیده است.
آغاز کشمکشها
به مجرد این اتفاقات، بحثها بر سر چرایی کنار گذاشته شدن یک عضو زرتشتی از شورای شهر یزد بالا گرفت. شاید یکی از اولین واکنشها را هم بتوان به علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نسبت داد که ابلاغیه آیتالله جنتی درباره رد صلاحیت اقلیتهای دینی در انتخابات شوراها را رد کرد و مستقیما به هیات نظارت بر انتخابات شوراها دستور داد قانون در مورد حضور پیروان ادیان الهی در انتخابات شوراها رعایت شود و تغییری در آن صورت نگیرد.
از سوی دیگر، رئیس شورای شهر یزد هم در اولین جلسه بعد از این اتفاق، به صراحت اعلام کرد که در صورت قطعی شدن این حکم، به نشانه اعتراض استعفاء خواهد کرد. همزمان، بسیاری از فعالان سیاسی، روزنامهنگاران، نمایندگان مجلس و بعضی اعضای دولت هم به این اتفاق واکنش نشان دادند تا عملاً کشمکشی سیاسی بر سر یک عضو شورا که همواره تاکید میشده و میشود که نباید سیاسی باشد، اتفاق بیافتد. اما اینها برای آنکه نیکنام، در شورا بماند، کافی نبود. این کشمکشها بیشتر از یک ماه به طول انجامید و هر روز یک برگ جدید به این پرونده قطور اضافه میشد. مروری به اخبار مرتبط با این موضوع، به روشنی نشان میدهد که موضوع سپنتا از ابتدای مهرماه تا همین امروز، یکی از مهمترین خبرهای شبکههای مجازی و رسانهها بوده است.
موضوعی که در یک سوی خود، آنهایی را میگنجاند که میگفتند رای مردم، ملاک است و باید رعایت شود و آنها خواستند که یک زرتشتی برای یک بار دیگر نمایندهشان در شورای شهر باشد و در سوی دیگر، میزبان آنهایی بود که از سکوت قوانین و بعضی نظریات عالمان دین استفاده میکردند و با توسل به ماجرای ضرورت عدم ولایت غیر مسلمان بر مسلمان، تلاش میکردند تا خود را محق این کشمکش بدانند.
شاید یکی از این جمع را بتوان آیتالله محمد یزدی، عضو شورای نگهبان دانست که حکم صادر شده برای سپنتا نیکنام را، قانونی، شرعی، قطعی و غیرقابل برگشت دانست. او بر اینکه تاکید کرده که فقهای شورای نگهبان هر زمان که صلاح بدانند، میتوانند تفسیر جدیدی از قوانین ارائه دهند و بر اساس تفسیر جدیدشان از قوانین، کسی را که پیش حتی از سوی خود شورای نگهبان یا هر نهاد دیگری تایید صلاحیت شده بود و حتی اکنون نمایندگی مردم را بر عهده دارد، رد صلاحیت کنند. این عضو شورای نگهبان حتی در این مصاحبه که با خبرگزاری تسنیم داشت به این موضوع هم اشاره کرد که تلاش برای برگرداندن این رای، مقابله با اصل نظام جمهوری اسلامی ایران است و نظام قطعاً در برابر آن میایستد.
قانون، حلقه مفقوده ماجرا
فقط کافی است یک بار به آنچه اتفاق افتاد، نگاهی عمیق بیاندازیم تا به روشنی دریابیم که ماجرا، به واسطه یک خلاء قانونی به وجود آمده که به روشنی امکان مرتفع شدنش وجود دارد. واقعیتی که وجود دارد این است که اگر به حرف هر دو سوی این کشمکش بدون هیچ گونه سوگیری از قبل نگاه کنیم، میبینیم که هر دو به بخشی از قانونهای موجود در کشور متمسک میشوند. به عبارت دیگر، هر دو طیف، قانون را با نگاه خود روایت میکنند و به همین دلیل هم تلاش میکنند تا حقانیت خود را به روشنی ثابت کنند.
اعضای شورای نگهبان و به طور مشخص سخنگوی این شورا میگوید که «شورای نگهبان به استناد اصل ۴ و تبصره ۲ ماده ۲۰۱ قانون آییننامه داخلی مجلس، این اختیار را دارد که هرگاه مصوبهای را خلاف موازین شرع تشخیص داد، بدون محدودیت زمانی درباره آن اعلام نظر کند.» و از سوی دیگر، محمدجواد کولیوند، رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس تاکید میکند که «تبصره یک ماده ۲۶ قانون شوراها التزام عملی به اسلام را یکی از شرایط ثبت نام در انتخابات شورای شهر عنوان کرده است، در این قانون سوگند به کتاب آسمانی ادیان دیگر توسط اقلیتها نیز آورده شده است.» در کنار اینها میتوان به این صحبت محمد جواد فتحی، عضو کمیسیون حقوقی مجلس در گفتوگو با روزنامه ایران هم اشاره داشت که در مقابل استدلال کدخدایی، سخنگو شورای شهر میگوید: «ما آییننامه داخلی مجلس را در تفسیر قانوناساسی نباید مؤثر بدانیم. قانوناساسی ما فوق قوانین عادی است و هیچ قانون عادی نمیتواند نقض کننده قانوناساسی باشد.
در اینجا میگوییم این آییننامه داخلی مجلس است که ایراد دارد و باید رفع بشود. اینکه بخواهیم با استناد به آییننامه اصول قانوناساسی را تفسیر کنیم کار بیمعنا و بیوجهی انجام دادهایم که پذیرفته نیست. نمیشود ما بیاییم و یک قانون مافوق را براساس قوانین مادون آن تفسیر کنیم.». از سوی دیگر نباید از این گفته محمود واعظی، رئیسدفتر رئیسجمهوری هم غافل شویم که امروز، در جمع خبرنگاران گفت: «نمیتوانیم ناگهان قانون را تغییر دهیم بلکه باید هر قانونی که در زمان معین به تایید شورای نگهبان رسیده، از نوعی اعتبار برخوردار باشد تا همه کشور و نهادهای مختلف روی آن حساب باز کنند.» کنار هم قرار دادن تمام اینها میتواند تنها یک نتیجه را به دنبال داشته باشد و آن اینکه، قانون در این مورد روشن نیست و به احتمال بسیار، همین ضعف هم باعث شده این موضوع تا حالا ادامه پیدا کند.
حل موقتی، مسکنی برای ماجرا
حالا، امروز به نقل از رئیسدفتر رئیسجمهوری خبری منتشر شده که نشان میدهد ماجرای نیکنام، نه به طور کامل که به صورت موقتی حل شده است. محمود واعظی در حاشیه جلسه هیات دولت از توافقات مثبت بین دو قوه مقننه و قضاییه خبر داده و گفته: «با توجه به اینکه نظارت بر برگزاری انتخابات شوراها بر عهده مجلس شورای اسلامی است، مجلس از ابتدا موضوع مربوط به آقای نیکنام را دنبال کرده و خوشبختانه به توافقات خوبی نیز با قوهقضائیه رسیدهاند.» با این تفاسیر به نظر میرسد که حالا، کار به جایی رسیده که سپنتا نیکنام لااقل تا زمانی که قانون تغییری نداشته باشد، میتواند به عنوان عضو شورای شهر یزد، فعالیت کند.
اما اگر به دقت به ماجراهای این یک ماه و نیم نگاه کنیم میبینیم که یک توافق ضمنی بین مجلس و قوع قضاییه، گرچه شاید بتواند موضوع نیکنام را برای شورای شهر پنجم حل کند، اما عملاً امکان اینکه مشکل را برای همیشه مرتفع کند نخواهد داشت.
تجربه تاریخی نشان داده که در بسیاری از مواقع، زمانی که یک موضوع در دنیای سیاست ایران، پررنگ میشود و به صدر اخبار میآید، بعد از مدتی کشمکش و در صورت یافتن راه حلی موقتی و فروکش شدن توجهات، عملاً تا روزی که دوباره مشکلی مشابه به وجود آید، به فراموشی سپرده میشود. در این شرایط بعید نیست که در صورت عدم تغییر و یا اصلاح قانون، این اتفاق، در انتخاباتهای بعدی هم تکرار شود.